6.7.2017

Grilování na zahradě k létu neodmyslitelně patří. Spousta přátel, kvalitního jídla i dobrého pití jsou hlavními důvody, proč mají lidé grilování tak rádi.


Nejběžnější varianta


Nejčastějším typem grilu, který se na  zahradách používá, je gril na uhlí. Své prvenství si získal hlavně svou nízkou cenou, která se může pohybovat v řádech několika stovek korun. V takovém případě se ale obvykle nejedná o kvalitní zboží. Dobrý gril by se měl vyznačovat vysokou stabilitou, což se těm nejlevnějším typům ne vždy daří. Také by měl být obdařen kolečky. Přesouvání hlavně těžších grilů bez koleček není žádná legrace a většinou vyžaduje pevnou vůli i svalstvo majitele.


Měl by mít víko


Každý správný zahradní gril na uhlí by měl být opatřen víkem. Může se pak používat i za nepříznivého počasí, ale důležité také je, že se na něm lépe a rychleji propeče maso. To je ideální hlavně v případě velkých kusů, které by se na otevřeném grilu opékaly příliš dlouho a nerovnoměrně. Rozdělat oheň v grilu na dřevěné uhlí je dnes už maličkost. V minulosti k tomu byly potřebné chemické podpalovače nebo fukary, ale dnes se dají moderní grily zapálit jedním škrtnutím sirky.


Venkovní krb


Tepelně zpracovat maso a zeleninu jde i v zahradním krbu. Ten slouží nejen ke grilování, ale může suplovat i ohniště. To neslouží pouze k dotvoření atmosféry, ale mohou se v něm upéct i špekáčky jako nad pravým táborákem. Zahradní krb se dá postavit i svépomoci, ale mnohem častěji lidé volí již vyrobené prefabrikáty. Ty se dají pořídit levně, ale i v tomto případě je lepší si připlatit za kvalitu. Ty nejlevnější obvykle nevydrží déle něž pár sezón.


Dobrá investice


Vlastníci zahrady by jistě neměli opomenout koupit si minimálně gril na uhlí. Jedna se o drobnou investicí, která se už při první zahradní párty určitě zúročí.